Ο Ανδρουλάκης υποδέχεται στην «έδρα» του τον Μητσοτάκη – Η πρώτη σύγκρουση των δύο αρχηγών


Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εδώ και σχεδόν επτά μήνες, όμως δεν έχει έρθει ποτέ αντιμέτωπος με κανέναν άλλον πολιτικό αρχηγό. Όχι φυσικά από επιλογή, αλλά διότι δεν είναι μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Έτσι, σήμερα, στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει ένα πρώτο «θερμό» τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι όμως στην Αθήνα, αλλά στην έδρα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Αν και υπό κανονικές συνθήκες τον λόγο παίρνουν μόνο οι επικεφαλής των ευρωομάδων, για λογαριασμό των Σοσιαλιστών θα τοποθετηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Με ποδοσφαιρικούς όρους, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι «γηπεδούχος» σε αυτή την πρώτη αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, καθώς έχει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο από το 2014. Στην πραγματικότητα, όμως, σε αυτή την σύγκρουση θα έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα, που δεν είναι άλλο παρά ο χρόνος.

Σε τρία λεπτά -αυτό το χρονικό διάστημα προβλέπει ο κανονισμός σε αντίστοιχες περιπτώσεις- θα πρέπει να θέσει την ατζέντα του και να απαντήσει σε όσα θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των ευρωβουλευτών. Θα πρέπει να χωρέσει την κριτική για την ακρίβεια, για την πανδημία, αλλά και για τα εθνικά θέματα.

Για αυτό το άτυπο «debate» που θα διεξαχθεί σε θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο, οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διασαφήνιζαν ότι η σημερινή εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη θα έρθει ως επιστέγασμα αυτού που επί μήνες πρεσβεύει: της αξιακής αντιπολίτευσης με θέσεις, υλοποιήσιμες προτάσεις και όχι ανέξοδες κορώνες.
«Προετοιμάζεται για μια εθνική προγραμματική ομιλία, που δεν θα θυμίζει την τοξική αντιπαράθεση που συχνά καταγράφεται μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ίδια πρόσωπα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζουν, σκοπεύει να αξιοποιήσει το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αναδείξει το διαφορετικό προοδευτικό πρόσημο και τις διαφορετικές προτεραιότητες που στο επίκεντρο τους έχουν τους πολλούς και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, σε αντίστιξη με τις κυβερνητικές επιλογές.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνει αναλυτική αναφορά στις προτάσεις του για την αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης, της ύπαρξης επιτέλους κοινωνικής πολιτικής στέγασης, στο φορολογικό μίγμα που θα ανακουφίζει ρεαλιστικά τους μικρομεσαίους.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά επιμένοντας σε μια ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής με το εμπάργκο όπλων στην προμετωπίδα.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Previous «Σφυροκόπημα» από Τσίπρα: Μετά την Παιδεία, το πρόγραμμα για τη στέγη και κορύφωση στη Βουλή
Next Δίκη Λιγνάδη: Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση απόφασης
All24 Team
About the author

All24 Team