Ορατότης μηδέν


Αν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, προεκλογικές και μετεκλογικές, είναι απρόβλεπτες, η Ε.Ε. των «27» δεν βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Τρεις μήνες μετά τον δύσκολο συμβιβασμό για τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάπτυξης, το δεύτερο κύμα της πανδημίας ακυρώνει το αισιόδοξο σενάριο της επιστροφής στην κανονικότητα καθώς το φωτίζει ως άρνηση της πραγματικότητας.

Το τοπίο στην Ε.Ε. καταγράφει σήμερα μηδενική ορατότητα για μια σειρά από λόγους:

● Ο συμβιβασμός του Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το όριο της βούλησης και της δυνατότητας των «27» να αντιμετωπίσουν μαζί το κόστος της πανδημίας και να πυροδοτήσουν μια επανεκκίνηση της ανάπτυξης πριν η Ε.Ε. εγκλωβιστεί σε ύφεση μακράς διαρκείας.

● Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παραπαίουν μεταξύ της περιφρούρησης από την πανδημία και της αποφυγής μη ανατάξιμων καταστροφών στην οικονομία με αποτέλεσμα ημίμετρα, παλινδρομήσεις και αντιφάσεις.

● Η πλειοψηφική αποδοχή των περιοριστικών μέτρων από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες μειώθηκε τους τελευταίους μήνες καθώς αυξάνεται η ανησυχία των πολιτών για μια μόνιμη αυταρχική μετάλλαξη των πολιτικών συστημάτων της Γηραιάς Ηπείρου.

Ομως πριν και πάνω από όλα αυτό που τείνει να κυριαρχήσει είναι η καχυποψία μιας ολοένα αυξανόμενης μερίδας της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης ότι η πανδημία χρησιμεύει ως άλλοθι κατεδάφισης των κεκτημένων με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γενίκευση της τηλεργασίας.

Το σκηνικό θυμίζει τις ΗΠΑ στην περίοδο 1929-33 όταν ο πρόεδρος Χούβερ επέμεινε και επαύξησε την πολιτική του αποπληθωρισμού βυθίζοντας τη χώρα στη Μεγάλη Υφεση, με καλύτερο μαθητή του στην Ευρώπη τον καγκελάριο της Γερμανίας Μπρίνιγκ.

Ετσι η προαναγγελθείσα κρίση του αμερικανικού πολιτικού συστήματος προβάλλει σαν πρελούδιο στην αναπόφευκτη γενικευμένη πολιτική αποσταθεροποίηση στις χώρες της Ε.Ε. με ανεμοδείκτη την εξέλιξη της εξεγερσιακού τύπου διαμαρτυρίας που ξετυλίχθηκε στη Γαλλία πολύ πριν από την πανδημία.

Ποιος άραγε θα τολμούσε σήμερα να πιθανολογήσει όχι μόνον το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών της άνοιξης του 2022 αλλά ακόμη και των εκλογικών αναμετρήσεων τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Γερμανία καθώς και στην Ιταλία την άνοιξη του 2023;

Πηγή
Author:

Previous Ο φασισμός θεραπεύεται διαβάζοντας...
Next Το Ευρωδικαστήριο βάζει «φρένο» στη ανεξέλεγκτη χρήση των τηλεφωνικών και ιντερνετικών δεδομένων | newsbreak