Νέα πυρά από την Τουρκία: Δημιουργός όλων των προβλημάτων η Ελλάδα


Νέα αιχμηρά σχόλια εναντίον του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αρμενία, πραγματοποίησε η Τουρκία, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι επιλέγει την πολιτική της έντασης και της κλιμάκωσης, και όχι της καλής γειτονίας, του διαλόγου και της συνεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Αθήνα να “μην ξεχάσει ποτέ τις ακρότητες που διέπραξε στη Μικρά Ασία, για τις οποίες έχει καταδικαστεί να πληρώσει αποζημιώσεις”.  Στο ίδιο πλαίσιο δε, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διαβάσει σωστά την ιστορία.

“Ο κοινός παρανομαστής της λύσης όλων των προβλημάτων στην περιοχή είναι η Τουρκία, ενώ ο δημιουργός των προβλημάτων ή ο υποστηρικτής των δημιουργών αυτών των προβλημάτων είναι η Ελλάδα” συνέχισε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

“Είναι η Ελλάδα αυτή που υποστηρίζει το σκληρό καθεστώς του Άσαντ στη Συρία, τον πραξικοπηματία Χαφτάρ στη Λιβύη και τους καταληψίες Αρμένιους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανοίγοντας την πόρτα σ’ όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των PKK, PYD, FETO, οι οποίες δρουν εναντίον της Τουρκίας και μεταμορφώνουν τη θάλασσα του Αιγαίου σε τάφο μεταναστών, επιδιώκοντας την εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών στη Μεσόγειο”.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρέπει να ξεχωρίσει το θύμα από τον καταληψία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την παράνομη αρμενική κατοχή σε εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. 

“Η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές και να διαβάσει σωστά την κατάσταση στην περιοχή και τον κόσμο” κατέληξε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα σχόλια που προκάλεσαν την οργή της Άγκυρας

Ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε την Παρασκευή επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία, εν μέσω της εμπόλεμης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατήγγειλε ότι όλες οι εντάσεις στην περιοχή έχουν έναν γνωστό κοινό παρονομαστή, την Τουρκία, η οποία αγνοεί την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθεί αυστηρά η κατάπαυση του πυρός και να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού. «Η παρέμβαση της Άγκυρας σε μια ακόμη σύγκρουση είναι πραγματικά ανησυχητική και έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες διεθνώς».

Η περιοχή Ναγκόρνο – Καραμπάχ βρίσκεται στον νότιο Καύκασο. Το μεγαλύτερο τμήμα της τελεί υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος, στηριζόμενο από την Αρμενία. Μέχρι το 1994, όταν ξέσπασε η πρώτη κρίση, η συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έως σήμερα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας.

naftemporiki.gr

Πηγή
Author:

Previous Ποια παιδικά σνακ δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε;
Next Κορωνοϊός: Συναγερμός στη Β. Ελλάδα – Σε Κοζάνη και Ιωάννινα ο Χαρδαλιάς