Με την αμυντική ατζέντα στη… μια τσέπη και την επενδυτική στην άλλη, ξεκινά σήμερα η επίσκεψη Μητσοτάκη στα ΗΑΕ | newsbreak


Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεται σήμερα σε διήμερη επίσκεψη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη, προκειμένου να διαβουλευθεί σε ανώτατο επίπεδο με την ηγεσία του Εμιράτου με το οποίο έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα ισχυροί δεσμοί το τελευταίο διάστημα, υπό τη σκιά και της τουρκικής προκλητικότητας.

Αυτή η προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ο ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι της συζήτησης, υπό το φως, μάλιστα, των τελευταίων εξελίξεων, τόσο με την εκλογή Μπάιντεν στην προεδρία των HΠΑ όσο και με τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ, η οποία προξένησε την οργή της γειτονικής μας χώρας.

Στις συναντήσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα στο Άμπου Ντάμπι, αναμένεται να υπογραφούν δύο συμφωνίες, με τη μία από αυτές να είναι η αμυντική, τομέας στον οποίο και οι δύο χώρες δίνουν ιδιαίτερη σημασία, όπως, άλλωστε, αποδεικνύουν οι συνεχείς επαφές μεταξύ των υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών.

Η σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών είναι σαφώς ο δεύτερος στόχος και εξίσου σημαντικός, και όπως προκύπτει, εκτός από τις συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας, θα υπάρξουν και συναντήσεις με μεγάλα χρηματοδοτικά funds της χώρας. Γι’ αυτό άλλωστε, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύουν στα Εμιράτα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης.

Ως προτεραιότητα της ελληνικής επίσκεψης θεωρείται και η συζήτηση για την οποία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορέσουν να ενσωματωθούν σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όπως αυτά της Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου και Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου. Σχήματα τα οποία, άλλωστε, εξυπηρετούν την ανάγκη των ΗΑΕ να εμποδίσει τα σχέδια της Άγκυρας για ηγεμονία στον μουσουλμανικό κόσμο μέσω του νεοθωμανικού της οράματος, που θέτει σε κίνδυνο όλα τα κράτη της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πρόλαβε «στο τσακ» την επίσκεψη, αφού μόλις χθες επέστρεψε στα καθήκοντά του έπειτα από καραντίνα κάποιων ημερών, αφού είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα…

Πηγή
Author: Ιωάννα

Previous Πτώμα άνδρα σε παραλία της Λήμνου
Next Και την Τρίτη (17/11) η ενημέρωση σας είναι στο OTAVOICE! - OTA VOICE