Κορωνοϊός – Ουγγαρία: Η πρώτη χώρα στην ΕΕ που χορηγεί το κινεζικό εμβόλιο


Η Ουγγαρία θα γίνει αύριο, Τετάρτη, η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχωρά στη χορήγηση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού που έχει παρασκευαστεί από την κινεζική εταιρεία Sinopharm.

Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε στον επίσημο λογαριασμό ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στο Facebook ότι τα εμβόλια της Sinopharm θα χορηγηθούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της εκστρατείας εμβολιασμού, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech.

Η Ουγγαρία έχει επίσης αγοράσει δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik, το οποίο, όπως και το εμβόλιο της Sinopharm, δεν έχει λάβει έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Η δεξιά κυβέρνηση της χώρας, η οποία επικρίνει τη βραδύτητα του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά πέντε εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίων της Sinopharm και οι πρώτες 550.000 δόσεις έφθασαν στη Βουδαπέστη την περασμένη εβδομάδα.

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν αρχίσει να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς στην Ουγγαρία στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ανυπομονεί να «ανοίξει» εκ νέου την οικονομία, θέλει να επιταχύνει το πρόγραμμα ανοσοποίησης ύστερα από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εγκεκριμένων από την ΕΕ εμβολίων από φαρμακοβιομηχανίες της Δύσης.

Το πρόγραμμα της Ουγγαρίας περιλαμβάνει επίσης τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την αμερικανική εταιρία Moderna και την αγγλοσουηδική AstraZeneca.

«Μέσα σε λίγες ημέρες μπορούμε να κάνουμε ένα τεράστιο βήμα ως προς την ανοσοποίηση χάρη στο κινεζικό εμβόλιο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιστβαν Γκιόργκι, επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας που είναι αρμόδια για τον εμβολιασμό.

«Αυτό σημαίνει ότι εντός μίας εβδομάδας, ο αριθμός όσων έχουν κάνει εμβόλιο μπορεί να αυξηθεί σε πάνω από 800.000» ανέφερε.

Από την αρχή της πανδημίας, η Ουγγαρία έχει ανακοινώσει 407.274 κρούσματα κορωνοϊού κα 14.450 θανάτους.

Πηγή
Author:

Previous Επίσκεψη του Δημάρχου Θήρας στον νέο Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Χ. Δαρζέντα - OTA VOICE
Next Μητσοτάκης σε ΕΕ: Ανάγκη για γρήγορη αδειοδότηση νέων εμβολίων
All24 Team
About the author

All24 Team