Η πανδημία εξαπλώνεται, τα μέτρα αυξάνονται…


Σε ανοδική τροχιά η πορεία του κορονοϊού στη χώρα, με την κυβέρνηση να επιχειρεί με συνεχή -αλλά αναποτελεσματικά μέχρι στιγμής- μέτρα να τον αναχαιτίσει.

Άλλες 339 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνοντας την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Παράλληλα, σε συνεχή άνοδο βρίσκεται ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ήδη ανέρχονται σε 71 οι ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Σημειώνεται πως μόλις δέκα μέρες πριν (στις 8 Σεπτεμβρίου), οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ ήταν 42.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των θανάτων: ήδη τα θύματα του κορονοϊού είναι 327, ενώ ήταν 290, πριν από δέκα μέρες.

Μέτρα και πάλι μέτρα

Η διασπορά του ιού στη χώρα είναι δεδομένη, όμως τα πολλά κρούσματα στην Αττική (καθημερινά είναι περίπου τα μισά του συνόλου που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ) έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση, που κινείται στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» και που επιχειρεί με συνεχή μέτρα να αναχαιτίσει την ορμή της πανδημίας.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα τα όποια μέτρα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά, με συνέπεια η κυβέρνηση να λαμβάνει συνεχώς νέα – ενώ παράλληλα συνεχίζει τις αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση –έπειτα από τις καλοκαιρινές παλινωδίες και το γεμάτο λάθη άνοιγμα του τουρισμού που οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων– έχει προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς να λάβει μια σειρά από απαραίτητα μέτρα, όπως είναι τα ολιγομελή τμήματα και οι προσλήψεις εκπαιδευτικών

Αναστολή συναυλιών, όριο στις συναθροίσεις

Σήμερα, λοιπόν, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την Αττική, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Όπως σημείωσε, η Αττική «βρίσκεται μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους δηλαδή, βρίσκεται στο ”πορτοκαλί”».

Μεταξύ των μέτρων αυτών, περιλαμβάνεται η αναστολή των συναυλιών, η θέσπιση ανώτατου ορίου 9 ατόμων σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, η αναστολή της λειτουργίας των κλειστών κινηματογράφων, καθώς και το όριο των 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.

Πάντως, προκαλεί εύλογα ερωτήματα το γεγονός ότι η κυβέρνηση απαγόρευσε τις συναυλίες, αλλά όχι τις θεατρικές παραστάσεις.

Απορρίπτουν το lockdown

Όσο για το ενδεχόμενο ενός ολιγοήμερου lockdown στην Αττική (για το οποίο, μέλη της Επιτροπής έχουν εκφραστεί δημοσίως ότι αποτελεί τη μόνη λύση) τόσο ο κ. Χαρδαλιάς όσο και το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ουσιαστικά απέρριψαν αυτήν την επιλογή για το προσεχές χρονικό διάστημα.

«Ξέρουμε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό, αλλά είναι πάντα η τελευταία λύση. Και έχουμε πάρα πολλά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και, πιστέψτε με, είμαστε αρκετά μακριά μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης, για να προσθέσει ο υφυπουργός ότι «είμαστε πολύ μακριά από οποιοδήποτε lockdown».  

Υπενθυμίζεται πάντως, πως την περασμένη άνοιξη, με πολύ λιγότερα ημερήσια κρούσματα, η κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή γενικού lockdown. 

Πηγή
Author:

Previous Κακοκαιρία «Ιανός»: Κόπηκε η Ελλάδα στα δύο! Διεκόπη η κυκλοφορία στην Αθηνών - Θεσσαλονίκης
Next Μία οσκαρική απόδραση από τις φυλακές της Ουγκάντας κινδυνεύει να εξελιχθεί σε θρίλερ | newsbreak
All24 Team
About the author

All24 Team