Η Βιρτζίνια ψηφίζει την κατάργηση της θανατικής ποινής


Διαμαρτυρία κατά της τακτικής των εκτελέσεων στις ΗΠΑ

Cheryl Simon via AP

efsyn. gr

Οι βουλευτές της Βιρτζίνια ενέκριναν χθες νομοθεσία για την κατάργηση της θανατικής ποινής, μια κομβική στροφή για μια πολιτεία που έχει εκτελέσει τους περισσότερους θανατοποινίτες στη μακρά ιστορία της από οποιαδήποτε άλλη.

Ο νόμος για την κατάργηση της εσχάτης των ποινών κατευθύνεται τώρα στον Δημοκρατικό κυβερνήτη, Ραλφ Νόρθαμ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα την υπογράψει, κάνοντας την Βιρτζίνια την 23η πολιτεία των ΗΠΑ που θα τερματίσει τις εκτελέσεις.

«Υπάρχει η συνειδητοποίηση ότι έχει έρθει ο καιρός να βάλουμε τέλος σ’ αυτή την ξεπερασμένη πρακτική, η οποία τείνει να κάνει περισσότερο κακό στις οικογένειες των θυμάτων, παρά να μας προσφέρει άνεση ή παρηγοριά» τόνισε η Ρέιτσελ Σούτφιν, της οποίας ο πατέρας Έρικ, πυροβολήθηκε θανάσιμα το 2006 ενώ δούλευε για το γραφείο του Σερίφη της κομητείας Μοντγκόμερι. 

Ο Γουίλιαμ Μόρβα, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε για τη δολοφονία το Σούτφιν, εκτελέστηκε το 2017. Δύο χρόνια αργότερα, η Ρέιτσελ ήταν μια από τα 13 μέλη της οικογένειας θυμάτων δολοφονιών, τα οποία έστειλαν επιστολή στην τοπική βουλή, ζητώντας από τους βουλευτές να καταργήσουν τη θανατική ποινή.

«Ψηφίζοντας υπέρ της κατάργησης, δείχνουμε το δρόμο πως εάν η Βιρτζίνια – η πολιτεία με την πιο μακρά ιστορία εκτελέσεων – μπορεί να το κάνει, τότε μπορούν και άλλες πολιτείες» δήλωσε η Ρέιτσελ.

Η νέα πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βιρτζίνια, η οποία ελέγχει πλήρως τη βουλή για δεύτερο χρόνο, προώθησε την προσπάθεια κατάργησης, με το επιχείρημα ότι η θανατική ποινή έχει εφαρμοστεί δυσανάλογα σε έγχρωμους, πνευματικά ασθενείς και ιθαγενείς.

Οι Ρεπουμπλικανοί εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη δικαιοσύνη προς τα θύματα και τις οικογένειές τους και δήλωσαν ότι υπάρχουν ορισμένα εγκλήματα που είναι τόσο ειδεχθή που οι δράστες αξίζουν την εκτέλεση.

Πηγή: Associated Press

 

Πηγή
Author:

Previous Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα έχετε την βεβαίωση στα χέρια σας
Next Η άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ, απάντηση στους Τούρκους | newsbreak
All24 Team
About the author

All24 Team