Εκκρεμείς συντάξεις: “Νάρκη” στα θεμέλια του ΕΦΚΑ – Δυσβάστακτο το κόστος για τα Ταμεία


Δυσβάσταχτο παραμένει το κόστος των εκκρεμών συντάξεων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Κι αυτό, γιατί ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ στο τέλος Νοεμβρίου οι εκκρεμείς αιτήσεις ανέρχονταν σε 157.996, από τις οποίες οι 124.168 είναι ληξιπρόθεσμες.

Μάλιστα, τα χρήματα που απαιτούνται για να εκκαθαριστεί το σύνολο αυτών των συντάξεων φτάνει, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr, το δυσθεώρητο ποσό των 593.558.259 ευρώ! Πρόκειται για μια νάρκη που βρίσκεται στα θεμέλια του ΕΦΚΑ και θέτει σε κίνδυνο το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο ειδικά αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας μετράει πλέον ελλείμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πάντως, το πληροφοριακό σύστημα “ΑΤΛΑΣ” στην έκθεση του κατέγραψε επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης συντάξεων από τον καλοκαίρι του 2020 και έπειτα. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η αύξηση της ολοκλήρωσης των αιτήσεων για σύνταξη έφτασε το 30,86%. Κι αυτό μέσα σε ένα ιδιαιτέρως δύσκολο λόγω της πανδημίας περιβάλλον, με τα τμήματα απονομής συντάξεων να λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε τηλεργασία.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Πηγή
Author:

Previous Φορολογικές υποχρεώσεις: Με ποιους εναλλακτικούς τρόπους μπορούν να τις εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι
Next Μειωμένα ενοίκια: Γιατί δεν εισπράττονται οι αποζημιώσεις
All24 Team
About the author

All24 Team