Δεν πρέπει να βρει μιμητές στον κατήφορο


ΕΦ.ΣΥΝ.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε χθες από τον πρόεδρο της Βουλής τη διοργάνωση -μεθαύριο- συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως με θέμα «την ποιότητα της δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου». Την πρωτοβουλία αυτή λίγο νωρίτερα είχε προαναγγείλει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή και γόνιμη πρωτοβουλία, αλλά η κ. Πελώνη φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης κάτι τέτοιο. Γιατί θέλει η κυβέρνηση αυτή τη συζήτηση; Γιατί «δυστυχώς, η αντιπολίτευση, μέρος της αντιπολίτευσης, επιλέγει να σύρει στον βούρκο την πολιτική αντιπαράθεση», είπε η εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Η συζήτηση αυτή έχει νόημα και έχει νόημα να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας και να πει αν αποκηρύσσει αυτά, αν συμφωνεί με το hashtag “Ν.Δ.-παιδεραστές”. Αν συμφωνεί με μια επάνοδο στον κατήφορο αυτό που θυμίζει αντιμνημονιακά χρόνια, κρεμάλες και συνολική ισοπέδωση και να αναλάβει τις ευθύνες του».

Μάλιστα. Η συζήτηση για την κυβέρνηση γίνεται όχι γιατί γενικώς υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα δημοκρατίας και την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, αλλά το πρόβλημα γι’ αυτήν είναι εντελώς ειδικό και συγκεκριμένο και αφορά μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία καλείται στη Βουλή για να απολογηθεί για οποιαδήποτε χυδαιότητα εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο ή αλλού κατά της κυβέρνησης.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τι θα κάνουν στη συζήτηση; Είχε και γι’ αυτά ρόλο η κ. Πελώνη. Είπε χαρακτηριστικά: «Να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα… και να απαντήσουν… αν πρέπει ή όχι, αν έχουμε ή όχι δημοκρατική υποχρέωση να ορθώσουμε ένα τείχος και ένα ανάστημα απέναντι σε αυτό τον κατήφορο».

Δηλαδή, η υπόλοιπη αντιπολίτευση έναν ρόλο μπορεί να έχει: να στραφεί μαζί με την κυβέρνηση εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξαιρετικά. Μονά-ζυγά δικά τους.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση δε νοιάζεται για τη δημοκρατία, τον δημόσιο διάλογο και την ποιότητά τους. Στριμωγμένη καθώς είναι από την υπόθεση Λιγνάδη και από όσα αποκαλύπτονται στον χώρο του θεάτρου, επιδιώκει έναν αντιπερισπασμό μέσα στη Βουλή με προδιαγραφές, όμως, που ευτελίζουν και τη δημοκρατία και τον δημόσιο διάλογο. Σε αυτό τον κατήφορο, εντούτοις, δεν πρέπει να βρει μιμητές. Θα τον κατέβει μόνη της ως τον πάτο.

Πηγή
Author:

Previous Βατόπουλος: Αύριο οι αποφάσεις για το lockdown - Πρέπει να υπάρχει χρονικός περιορισμός στα ψώνια
Next Αίθριος ο καιρός και σήμερα με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 20 βαθμούς | newsbreak
All24 Team
About the author

All24 Team