Γεωργιάδης: Διορθωτική ΚΥΑ τη Δευτέρα για το «καλάθι του νοικοκυριού»


Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι στις διορθώσεις περιλαμβάνονται μεγαλύτερες ταμπέλες στα προϊόντα και επάρκεια προϊόντων.

Νέα διορθωτική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι στις διορθώσεις περιλαμβάνονται μεγαλύτερες ταμπέλες στα προϊόντα και επάρκεια προϊόντων.

Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι η πρώτη βδομάδα εφαρμογής του μέτρου ήταν ενθαρρυντική, ενώ πρόσθεσε ότι από την Τετάρτη στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου θα παρακολουθούνται οι τιμές των προϊόντων ανά εβδομάδα.

Παράλληλα, προανήγγειλε συνάντηση με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών τροφίμων, αφού όμως πρώτα – όπως είπε – λάβει τα αποτελέσματα των ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α)

Θα μεγαλώσει η σήμανση στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Βελτίωση της σήμανσης των προϊόντων που εντάσσονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Έχουμε δρόμο για να φθάσουμε εκεί που θέλουμε. Θα φροντίσουμε να μεγαλώσουμε τη σήμανση και να υπάρχει οπωσδήποτε συνεχής επάρκεια των προϊόντων», ανέφερε.

Καλάθι του νοικοκυριού: Κάθε Τετάρτη νέα λίστα με προϊόντα

Το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει μπει από την Τετάρτη στη ζωή μας. Μετά την «πρεμιέρα» προέκυψαν τα πρώτα συμπεράσματα, ενώ έγιναν και κάποιες διορθωτικές κινήσεις.

Συνολικά στα «καλάθια» που ανήρτησαν στο e-καταναλωτής την Τετάρτη οι 13 αλυσίδες που μετέχουν στην πρωτοβουλία (ΑΒ Βασιλόπουλος, Βazaar, Γαλαξίας, Discount Market, Κρητικός, Lidl, Μασούτης, Market In, My Market, Σκλαβενίτης, ΣΥΝΚΑ, Χαλκιαδάκης και το οnline σούπερ μάρκετ Efresh.gr) περιλαμβάνονταν 850 προϊόντα. Κι αυτό επειδή κάποιες αλυσίδες επέλεξαν στα «καλάθια» τους να βάλουν περισσότερα από το μίνιμουμ των 51 προϊόντων που είχαν την υποχρέωση.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος την πρώτη μέρα εφαρμογής της πρωτοβουλίας επισκέφθηκε 9 καταστήματα σούπερ μάρκετ, θα συνεχίσει σήμερα το πρωί με επισκέψεις σε ακόμη δύο καταστήματα.

Τα «ιδιωτικής ετικέτας»

Από τα στοιχεία που διαπιστώθηκαν αμέσως μετά την ανάρτηση των καλαθιών ήταν το γεγονός ότι αρκετές αλυσίδες επέλεξαν να συμπεριλάβουν σε μεγάλο ποσοστό στα «καλάθια» του προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Είναι τα προϊόντα εκείνα που παράγονται για λογαριασμό τους, έχουν συνήθως το εμπορικό σήμα των σούπερ μάρκετ και κατά κανόνα είναι φθηνότερα έναντι των επωνύμων. Βάσει της τροπολογίας είχαν δικαίωμα να το πράξουν οι αλυσίδες, αφού ήταν ελεύθερες να επιλέξουν, ήταν κάτι ωστόσο που παρατηρήθηκε από τους καταναλωτές που σε ορισμένα «καλάθια» βρήκαν λίγα επώνυμα προϊόντα.

Με δεδομένο ότι τα «καλάθια» θα αλλάζουν κάθε εβδομάδα, αναμένουν εάν στις επόμενες λίστες που θα ακολουθήσουν βρίσκονται περισσότερα επώνυμα brands.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega σημείωσε ότι πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν επισημάνει στο υπουργείο ότι η βιομηχανία δεν συμμετείχε στην πραγματικότητα όσο έλεγε, στην προσπάθεια. «Έχω ζητήσει από τη ΔΙΜΕΑ να δω τα τιμολόγια πώλησης της βιομηχανίας προς τις αλυσίδες για τα προϊόντα του «καλαθιού». Θέλω να διαπιστώσω αν και η βιομηχανία έχει κάνει το δικό της μερίδιο κοινωνικής προσφοράς. Είπαμε όλοι να βάλουμε πλάτη, δεν θα ήθελα να δω ότι η βιομηχανία δεν έβαλε πλάτη» εξήγησε. Συμπλήρωσε ότι όταν θα έχει στα χέρια του τα στοιχεία αυτά θα υπάρξει και συνάντηση με εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Αλλαγές σε κάποιες λίστες

Σχεδόν μία μέρα μετά την πρεμιέρα πάντως ορισμένες αλυσίδες προχώρησαν ήδη στις πρώτες αλλαγές στις λίστες τους καθώς παρατηρήθηκαν περιπτώσεις με λάθη στις τιμές, διπλοεγγραφές προϊόντων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης επίσης πλέον θα αναγράφεται και η προηγουμένη τιμή των προϊόντων του «καλαθιού» ώστε να γίνεται άμεση η σύγκριση από τους καταναλωτές ενώ επίσης με εγκύκλιο θα προσδιορίζεται το μέγεθος της ταμπέλας που τοποθετείται στα ράφια με τα προϊόντα του «καλαθιού» ώστε αυτά να εντοπίζονται ευκολότερα.

Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της MRB που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Open, το 61,1% των ερωτηθέντων εμφανίζεται απαισιόδοξο για τη συμβολή που θα έχει το καλάθι του νοικοκυριού στην αντιμετώπιση της ακρίβειας ενώ 33% απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι».

Διαβάστε ακόμα:

Γεωργιάδης: Θα μεγαλώσει η σήμανση στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Καλάθι του νοικοκυριού: Σε λειτουργία το app του e-katanalotis.gov.gr

«Καλάθι νοικοκυριού»: Τι αλλάζει άμεσα, τα προϊόντα «ιδιωτικής ετικέτας» και οι αμφιβολίες

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Previous Στην Αττικη η κακοκαιρία «EVA»: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες
Next Με κυβερνητικό αεροσκάφος γύρισε ο Τζιτζικώστας στην Ελλάδα
All24 Team
About the author

All24 Team