Γαλλία: Με ρυθμό -12% κινείται έως τώρα η οικονομία το Νοέμβριο


Η οικονομική δραστηριότητα της Γαλλίας βρίσκεται 12% χαμηλότερα από τα κανονικά της  επίπεδα αυτόν τον μήνα, μετά την εφαρμογή lockdown για δεύτερη φορά φέτος, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η κυβέρνηση επέβαλε το νέο lockdown στις 30 Οκτωβρίου για να ελέγξει την αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, παρόλο που τα μέτρα είναι πιο ήπια από την πρώτη φορά, για να περιορισθούν οι επιπτώσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Η Τράπεζα της Γαλλίας δήλωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να μειωθεί κατά 12% των κανονικών επιπέδων, χειρότερα από την πτώση 4% του Οκτωβρίου, αλλά πολύ καλύτερη από τη βύθιση 31% που σημειώθηκε τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια από των πιο αυστηρών μέτρων στην Ευρώπη.

«Πριν από το δεύτερο κύμα σκεφτήκαμε ότι θα είχαμε μια ύφεση σχετικά λιγότερη από 9%, αναμένουμε τώρα ότι για ολόκληρο το 2020 θα διαμορφωθεί μεταξύ 9% και 10%», δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό στο ραδιόφωνο του RTL.

Για να εκτιμήσει τον αντίκτυπο του lockdown στην οικονομία, η κεντρική τράπεζα αξιολόγησε τη μηνιαία έρευνά της με τη συμμετοχή 8.500 εταιρικών στελεχών, η οποία διεξήχθη μεταξύ 28 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου, με το 90% των απαντήσεων να έρχονται μετά την έναρξη των νέων μέτρων.

Οι υπηρεσίες που απαιτούν προσωπική επαφή αναμένουν το μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ η δραστηριότητα μειώθηκε κατά 40% στους κλάδους χονδρικής, λιανικής, μεταφορών, φιλοξενίας και εστίασης.

Στο μεταξύ, οι μεταποιητικές εταιρείες προβλέπεται να λειτουργήσουν με μια απώλεια μόλις 7% της κανονικής δραστηριότητάς τους και οι κατασκευαστικές με 8%.

Η έρευνα επιβεβαιώνει την εικόνα που έχει σκιαγραφεί με τα δεδομένα με το νέο lockdown, που κυμαίνονται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση έως τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία δείχνουν ότι η οικονομία κινείται καλύτερα από την πρώτη φορά.

Πηγή: Reuters

Πηγή
Author:

Previous Το ουρικό οξύ μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής έως και 11 χρόνια | in.gr
Next Lockdown: Μειωμένη η κίνηση στις λαϊκές αγορές - Τι λένε οι παραγωγοί στο CNN Greece