Ανακαλύφτηκαν αντισώματα που εξουδετερώνουν τις μεταλλάξεις του Covid-19 | newsbreak


Την επόμενη γενιά της ανοσοθεραπείας φαίνεται ότι ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων, σκορπώντας ελπίδες για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού και άλλων ιών.

Γερμανοί, Σουηδοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν νέου τύπου μικροσκοπικά αντισώματα, τα οποία εμποδίζουν τον κορωνοϊό να εισδύει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Μάλιστα, ένα συνδυασμένο νανόσωμα έχει ιδιαίτερα αποτελεσματική δράση ακόμη και αν ο ιός μεταλλαχθεί!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης, του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps της Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», πιστεύουν ότι τα νέα νανο-αντισώματα αποτελούν την επόμενη γενιά ανοσοθεραπείας κατά του κορωνοϊού και μπορούν να αναπτυχθούν σε μία νέα φαρμακευτική θεραπεία για τη νόσο Covid-19, η οποία θα δρα συμπληρωματικά στα εμβόλια.

Aπό λάμα και αλπακά

Τα νανοσώματα, τα οποία αρχικά προέρχονται από ζώα (λάμα και αλπακά) που εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 και μετά επεξεργάστηκαν, είναι σημαντικά μικρότερα από τα κανονικά αντισώματα, γι’ αυτό μπορούν να προσδεθούν σε περισσότερα σημεία της επιφάνειας του κορωνοϊού και κυρίως της προεξέχουσας πρωτεΐνης-ακίδας του (spike).

Μπλοκάρουν την εξάπλωση

Ακόμη, είναι πιο σταθερά, καλά ανεκτά και πιο εύκολα για μαζική και οικονομικά αποδοτική παραγωγή. Οι δοκιμές σε κυτταρικές καλλιέργειες έδειξαν ότι ιδίως τα συνδυαστικά νανο-αντισώματα είναι άκρως αποτελεσματικά στο μπλοκάρισμα της ικανότητας του ιού να εξαπλώνεται στα ανθρώπινα κύτταρα, ενώ αυτό συνέβη ακόμη και όταν έγιναν δοκιμές με στέλεχος του ιού που μεταλλασσόταν υπερβολικά γρήγορα.

«Τούτο σημαίνει πως είναι πολύ μικρός ο κίνδυνος ο ιός να γίνει ανθεκτικός σε αυτά τα συνδυασμένα νανοσώματα» δήλωσε ο δρ Μάρτιν Χέλμπεργκ του Τμήματος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα. «Τα νανοσώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλινικά σε όσους είναι ήδη άρρωστοι για να τους προστατέψουν από σοβαρά συμπτώματα ή προληπτικά σε ανθρώπους που για κάποιον λόγο δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και άρα δεν δημιουργούν επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά το εμβόλιο» πρόσθεσε ο δρ Μάρτιν.

Πηγή
Author: Ch-newsroom

Previous Καταιγίδες, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας φέρνει ο «Λέανδρος»
Next Και την Πέμπτη (14/1) η ενημέρωση σας είναι στο OTAVOICE! - OTA VOICE
all24.gr
About the author

all24.gr