Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο


Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση-ορόσημο του νέου 30ετούς ελληνικού ομολόγου που “επισφραγίζει” την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση-ορόσημο του νέου 30ετούς ελληνικού ομολόγου, η οποία και “επισφραγίζει” την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, σε όρους της αγοράς ομολόγων, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η ζήτηση να αναμένεται να είναι ισχυρή.

Το αρχικό επιτόκιο για το νέο 30ετές διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες βάσης πάνω από το Mid Swap (41 μ.β), άρα κοντά στο 2%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η απόδοση κοντά στο 1,75%-1,80% θα αποτελούσε μία “δίκαιη τιμολόγηση” για τον 30ετή ελληνικό τίτλο, δεδομένου ότι το ελληνικό ομόλογο λήξης 2042 έχει απόδοση 1,425% και το 30ετές ομόλογο της Ιταλίας έχει απόδοση 1,582%. Το πρόσφατο swap του ΟΔΔΗΧ με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες το οποίο έγινε μέσω 30ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο, αποτέλεσε έναν πρώτο δείκτη για το επίπεδο του επιτοκίου.

Αν και το ποσό άντλησης δεν έχει αποφασιστεί, καθώς θα καθοριστεί από την επενδυτική ζήτηση, ωστόσο ο ΟΔΔΗΧ έχει στόχο να προχωρά σε εκδόσεις οι οποίες βοηθούν στο χτίσιμο μιας υγιούς καμπύλης, με την τελευταία έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο να διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και ένα ποσό άντλησης κοντά στα 2-2,5 δισ. ευρώ αφήνει περιθώρια για reopening του τίτλου αργότερα μέσα στο έτος, αν και η άντληση ενός μεγαλύτερου ποσού και προς τα 3 δισ. ευρώ θεωρείται απόλυτα εφικτή. Πάντως, μεγαλύτερη σημασία έχει για την Ελλάδα το “μήνυμα” που στέλνει αυτή η έκδοση, παρά το ποσό που θα συγκεντρώσει από τις προσφορές των επενδυτών.

Σημειώνεται πως την έκδοση “τρέχουν” οι BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα, ενώ ο τίτλος θα έχει λήξη τον Ιανουάριο του 2052, όπως σημειώνει το capital.gr.  Η έκδοση ενός 30ετούς τίτλου από το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί “ορόσημο” και απόδειξη ότι η Ελλάδα -όπως και άλλες χώρες- μπορεί να εκδώσει τίτλους μεγάλης διάρκειας και έτσι δίνει στη χώρα τον τίτλο μία κανονικής αγοράς, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την ελληνική καμπύλη. Σημειώνεται πως την τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο είχε προχωρήσε σε έκδοση ανάλογης διάρκειας ήταν το 2008.

Β.Σ. Καρούλιας: Νέα σειρά αναψυκτικών σε συνεργασία με την Green Cola HellasΠΑΟ ΠΑΕ: Μείωση εσόδων και ζημίες 10 εκατ. ευρώ το 2019/2020Ένα καταναλωτικό δάνειο με επιτόκιο πραγματικό προνόμιο!
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Previous Πελώνη: Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για νέα συμμετοχή ιδιωτικών κλινικών στη μάχη του κορονοϊού
Next Πελώνη: Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει
All24 Team
About the author

All24 Team